Wednesday, February 14, 2007

UFFA 1981 – 2006

UFFA 1981 – 2006. Alternativ ungdomskultur i Trondheim av Morten Haugdal (Tapir) Bok 2006


For å ha det sagt først som sist, denne boken er en fryd å lese. Den er også en tidsmaskin som man bla i å se på bildene og illustrasjonene. Alt gjort på en smakfull og inkluderende måte. Man blir engasjert i et miljø man kanskje aldri har hørt om, langt mindre vært en del av. Anbefaler alle å først bla igjennom boken å få inn stemningen med å studere bildene og se litt nærmere på illustrasjonene for deretter å lese teksten. På det viset kommer man inn i et univers som for mange er lukket og skremmende.

Boken er lettlest, samtidig som den er analytisk og grundig i sin historiske framstilling av et alternativt miljø som fortsatt eksisterer den dag i dag. UFFA hadde 25 års jubileum i nov 2006 med en hel uke med konserter. Bilder fra åpningen av jubileumsuken er det siste vi får se i boken. Dette er en bok som bør leses av alle som er opptatt av kultur, musikk, ungdom, opprør,….i det hele tatt alle som vil vite hvordan livet i Norge arter seg for den/de som setter seg utenfor 9 til 4 jaget og tenker litt mer på fellesskapet enn å få seg dyr bil og hytte på landet.

Boken er rik på kildehenvisninger, noe som gjør den svært godt egnet til litteratur i akademiske studier innen såvel historie og statsvitenskap så vel som i sosiologi og sosialantropologi. Haugdal føyer seg inn i en ny akademisk tradisjon som for eksempel Per Solvang før han har maktet, nemlig å skrive på en måte som både Jørgen hattemaker og kong Salamon kan forstå å ha utbytte av. Det gjør at boken en ekstra dimensjon i seg som flere burde forsøke å etterkomme.

UFFA boken er en fortelling om godt og vondt, om kamelsluking og konflikter, men mest av alt om samhold som tåler å bli utfordret av storsamfunnet. Som rir stormen av gang på gang og som møter motgang med aksjoner. UFFA vil ikke la seg bli en kommunalt styrt ungdomsklubb, det er et alternativt nettverk sentrert rundt ett bygg i Trondheim. Med det som utgangspunkt er mulighetene flere enn begrensningene. Når folk fra miljøet aksjonerer gjør de det gjerne på måter som samfunnet rundt dem oppfatter som aggressive og ”unødvendige”. Dermed er mange av aksjonene sentrale i boken.

Men mest av alt er UFFA kjent for sine konserter og band. Musikken får da også råde i store deler av boken. Som musikkhistoriker er boken et unikum. Den har en masse bilder, historier og oversikter som gjør at nok en liten flik av det som kan kalles Norges musikkliv blir dokumentert for ettertiden. Hva hadde vel Motorpsycho, Angor wat, Jimbo Jones og alle de andre fantastiske bandene fra Trondheim vært uten UFFA? At Dumdum Boys tok seg en aften som Wannskrækk og spilte gamle punk klassikere i lag med nesten like legendariske Liliedugg på den før nevnte jubileumskonserten viser at UFFA har betydd/betyr mye også for ”gammelkara”. At UFFA betyr mye for mange, det klarer denne boken på en særdeles fortreffelig måte å få fram. Sjelden er det en slik fryd å lese en bok om et miljø man ikke tilhører selv.
(Liliedugg å UFFA. foto; Tore Stemland)
Mye ros men jeg har bare notert noen få negative ting som i sin tur er av så minimal betydning at det må nok være kun flisespikkere som ikke lar seg imponere av Haugdals arbeid. La oss nå håpe at denne boken setter standarden og at det om litt kommer like gode bøker om Blitz og andre alternative miljøer i Norge. Det fortjener miljøene og det vil for alvor bane vei for en større forståelse for hvorfor Norge trenger slike alternativ miljøer.

Boken er i normal distribusjon slik at stort sett ale bokhandlere bør ha den for salg. De har i allefall mulighet til å bestille den inn. Eller du kan kjøpe den direkte fra forlaget her.

Andre linker av interesse; #1 #2 #3 #4

Av Tore Stemland

No comments: