Tuesday, November 21, 2006

White Nights. Rocknroll photography by Morten Andersen (Hit Me!) bok nov. 2006

Først som sist; Morten Andersen er Norges desidert beste rock fotograf. Der andre tar bilder klarer Andersen og bevare sneipstanken, øldunsten og trøkken i musikken for all ettertid. De beste bildene er stor kunst og resten er en pur glede å få lov til å se på. Utvalget av artister er tydeligvis valgt med omhu. Her er ikke hvem som er avbildet det viktigste, men hvordan og hvorfor. Derfor er dette ikke på noen vis noen oppslagsbok i vanlig forstand, mer en tilstandsrapport. En meget usminket og tidvis vakker rapport

Portrettfotografiet av Jokke viser virkelig prisen for rocken. Det gjør også bildet av Hank von Helvete i naken tilstand med en slange i beste Alice Cooper stil, bare med et meget mye tommere blikk. Disse bildene kombinert med gledesstrålende energi utladninger der The Baarlis (Backstreet Girls) viser hva scene show innebærer og Petter Pogo (pre Jokke og Valentinerne mm) viser sine ferdigheter som luftgitarist med langkost (!!). Hvert bilde er en tilstandsrapport som sier mer enn tusen ord..

I det hele tatt er denne fotosamlingen et uvurderlig dokument over hva Norsk rock har vært de siste 25 årene. Stilsikkert i svart/hvitt er dette blitt en fotografisk historiebok som er elementært innhold i enhver seriøs musikk elskers bokhylle. Den som får besøk av bokettersynet etter jul og ikke har denne sentralt plassert kan bare grue seg. Hvis du ikke stoler på nissen så løp og kjøp. Sjelden har en bok vært så innlysende uunnværlig som denne.

Flere av fotoene er å finne på plate og kassett utgivelser. Atter andre har vært brukt som pressefoto og dermed trykt i de fleste norske musikkbladene og dagsavisene også. Hvis man har vært litt interessert i rock de seneste årene skal det godt gjøres at man ikke får seg en liten oppvåkning ala ”Så det er han som tok det bilde...” eller ”Faen den konserten skulle jeg ha vært på.” osv.

Hvis man skal pirke i noe, det er vel strengt tatt det anmeldere skal, så må det bli mangel på nummerering av sidene. En indeks bakerst i boken forteller hvem som er avfotografert, hvor og når med sidetall. Det er her man begynner å slite litt. Å telle ca 180 sider for å finne rett informasjon kan lett gjøre en stakkars rockfanatiker litt frustrert. Dette skal egentlig forbigås i stillhet da de ikke trekker på noe vis ned inntrykket av en usedvanlig troverdig og etterlengtet bok. De 5 sider med skrift er på engelsk og takk for det. Denne boken fortjener et større publikum enn kun den Norske.

Hvis ikke din lokale boklanger får denne inn er det bare å kontakte fotograf og forlegger på http://www.hitmerecords.com/ for kjøp og nærmere info.

Alle foto i denne anmeldelsen; Copyright - Morten Andersen. Fra topp til bunn; Cakewalk promo foto (også brukt på konsertplakat), SnowCats på Låven i Bodø og nederst fra en promo foto session av Ny gate (aldri brukt?). Kun SnowCats bildet er med i boken.

Av Tore Stemland

No comments: